Χουλιαράκης: Το μεσοπρόθεσμο ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση

xouliarakis

Το μεσοπρόθεσμο αποτελεί τον μόνο οδικό χάρτη που εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση, υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι παράταση του χρόνου διαπραγμάτευσης σημαίνει αβεβαιότητα και αβεβαιότητα σημαίνει καταστροφή και των προσδοκιών αλλά και της πραγματικής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει να αποδεχθεί την οικονομικά παράλογη λήψη μέτρων ύψους 4.5 δισ., που θα επέτειναν την ύφεση, ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα ανέκαμπτε» είπε μιλώντας χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων με δημοσιονομικά ουδέτερο πρόσημο που νομοθετείται σήμερα, αποτυπώνει ακριβώς τον αναγκαίο συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο αυτές καταστροφικές εκδοχές και σαν τέτοια πρέπει να κριθεί», και υποστήριξε ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που συναποτελούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται με συνέπεια και ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τη μεγάλη ελληνική ύφεση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους αρθρώνεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής: Στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την αναδιανομή του εισοδήματος και τη σταδιακή μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και περιουσίας.

Μιλώντας για την αναδιανομή του εισοδήματος, είπε ότι η δέσμη μέτρων και αντίμετρων για πάνω από το 50% του ελληνικού πληθυσμού, έχει ως συνολικό αποτέλεσμα την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ, είπε ότι έχει ενδιαφέρον ως πρόταση, αλλά δεν λέει η ΝΔ πώς θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του 2017 και περαιτέρω, η παρέμβαση αυτή. «Ακόμη και αν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος, δεν υπάρχει χώρος να υλοποιηθεί το 2018», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.