«Πράσινο» φως για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ – Συμφωνία και για το κοινωνικό μέρισμα

2344219

«Πράσινο» φως άναψαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτσι, η συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να έχει τυπική σημασία, με την εκταμίευση να εκτιμάται πως θα γίνει την Παρασκευή. Τα 800 εκατ. ευρώ της υποδόσης θα χρησιμοποιηθούν και αυτά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επετεύχθη συμφωνία και για το υπερπλεόνασμα του 2017 και το που θα μοιραστεί. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι Θεσμοί συμφωνούν πως θα επιτευχθεί για το 2017 ο στόχος για το πλεόνασμα, ενώ εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα 800 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι δανειστές φαίνεται να έχουν ενστάσεις για τις προβλέψεις του ΕΟΠΥΥ για το 2018, που δείχνουν πλεόνασμα ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ

Σε καλό δρόμο και ο εξωδικαστικός

Την ίδια στιγμή, τα κλιμάκια εμφανίζονται θετικά και απέναντι στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.