Ο Ν. Φίλης ζητά από το ρωμαλέο εργατικό κίνημα να καταργήσει τις ρυθμίσεις για τις απεργίες

filis2

Στο θέμα των απεργιών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάνοντας έκκληση το «ρωμαλέο εργατικό κίνημα» να καταργήσει στην πράξη τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τις απεργίες με τη μαζική και συνειδητή συμμετοχή των εργαζομένων.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και θίγοντας τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το μοντέλο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αποτελεί «απαίτηση των δανειστών, σε συνεργασία προφανώς με εγχώριους κύκλους εργοδοτών, με συμβολικό και προληπτικό χαρακτήρα. (…) Προσπαθούν δίπλα σε ένα ολόκληρο αντεργατικό πλέγμα μνημονιακών ρυθμίσεων, με κορωνίδα την απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να υψώσουν και άλλα εμπόδια στη συλλογική και συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων».

Κρίνει δε ότι «ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα μπορεί με τη μαζική και συνειδητή συμμετοχή των εργαζομένων να καταργήσει στην πράξη τέτοιες ρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών ζήτησε «επαγρύπνηση» από τα κινήματα αλληλεγγύης, τις αριστερές οργανώσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους να ενδυναμώσουν την παρουσία τους δίπλα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς «χωρίς να τους υποκαθιστούν και χωρίς να αφήνουν την παραμικρή αφορμή να κατηγορηθούν από τα «συστημικά μέσα ότι προστατεύουν λαμόγια και μπαταχτσήδες».

Για τη πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ  ο κ.Φίλης ζήτησε περεταίρω ενημέρωση λέγοντας ότι «Πρέπει να αξιολογήσουμε την τελική συμφωνία γιατί ο τομέας της ενέργειας έχει τεράστια στρατηγική σημασία μπροστά στην οποία ακόμα και η πώληση ενός ακόμη 17% της ΔΕΗ και μάλιστα για 100 μόλις εκατομμύρια είναι ένα αμελητέο ποσό».

Ακόμη, ζήτησε  επαναδιαπραγμάτευση «με την ευρύτερη δυνατή εθνική συμφωνία» του ζητήματος των πλεονασμάτων «ώστε αυτά να πέσουν κάτω από το 2% του ΑΕΠ και να σταματήσουν να πριονίζουν τα πόδια της ανάπτυξης».