Ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας οι Τούρκοι: Εξέδωσαν NAVTEX για έρευνες στην Κύπρο – «Βγάζουν» το Barbaros

barbaros-tourkiko-erevnitiko-ploio-1300

Κλιμακώνει επικίνδυνα τη ρητορική της η Άγκυρα, ενόψει της έναρξης των εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που έχει μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που αγνοεί, όπως τονίζει, «τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημειώνεται ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις του «Saipem 12000» αναμένεται να αρχίσουν την Πρωτοχρονιά του 2018. 

Μάλιστα, εκτός από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη NAVTEX με την οποία «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Η Άγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες έντασης τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή, πιο πρόσφατα μέσω της… εμφατικής διέλευσης του πλωτού γεωτρύπανου που έχει μισθώσει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, του «Deep Sea Metro 2» συνοδεία κορβέτας του τουρκικού ναυτικού, από το μέσον του Αιγαίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Δεδομένου ότι το πλωτό γεωτρύπανο θα σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη για τις επόμενες ημέρες, δεν θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ (ή στην ευρύτερή της περιοχή) τα αμέσως επόμενα 24ωρα, όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις των ENI και Total.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές ενέργειες. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους.

Πιο πρόσφατα, σε αυτό πλαίσιο, ένα γεωτρύπανο έχει καταφθάσει στο οικόπεδο 6 (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) και προετοιμάζεται να αρχίσει εργασίες, στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και ενστερνιζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία, η οποία εξ’ αρχής εξέδιδε τις απαιτούμενες προειδοποιήσεις, σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα από την πλευρά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατέυσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για δραστηριότητες εξερεύνησης το προσεχές διάστημα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν άδεια λειτουργίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με βάση τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους».