Οι επιλογές του Π. Καμμένου για το Σκοπιανό προκαλούν «πονοκεφάλους» στο Μαξίμου

maximou

Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται διατεθειμένα να στηρίξουν μια πρόταση για το Σκοπιανό, που δεν θα έχει τη σφραγίδα και των δυο κυβερνητικών εταίρων, στο Μαξίμου βρίσκονται ήδη μπροστά στο πρώτο ανοιχτό «μέτωπο» για το 2018.

Οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ των δυο θα γίνουν, το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί, ωστόσο ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν συνταχθεί απολύτως πίσω από την γραμμή του προέδρου τους γνωρίζοντας πως η ανάδειξη των εθνικών θεμάτων και των «κόκκινων γραμμών» του κόμματος θα συσπειρώσουν τη βάση τους στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο κυβερνητικός εταίρος εξακολουθεί να αντιδρά σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Τα «όργανα» αναμένεται να ξεκινήσουν από τη στιγμή που η γειτονική χώρα θα αποδεχτεί δημοσίως την ελληνική πρόταση για σύνθετη ονομασία που θα είναι erga omnes, δηλαδή για κάθε χρήση. Ελλάδα και Σκόπια θα πρέπει να έχουν καταλήξει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούνιο και η Ελλάδα, αν όλα πάνε καλά, θα άρει το βέτο για την ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Στο Μαξίμου δεν θεωρούν πως ο Πάνος Καμμένος θα «τραβήξει το σχοινί» αμφισβητώντας τη δεδηλωμένη όταν το ζήτημα θα έρθει στη Βουλή. Το σενάριο πως θα επιλέξει να ρίξει την κυβέρνηση και επενδύοντας στο «όχι»  θα επιδιώξει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το θεωρούν «επιστημονική φαντασία» αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομίλησε το newpost.gr.

Ίδιο δύσκολο, ωστόσο θεωρείται ο υπουργός Άμυνας να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι οπισθοχωρήσεις που έχουν γίνει έως τώρα σε θέματα όπως ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και η παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν επιτρέπουν άλλη «πολιτική ήττα» για τους ΑΝΕΛ ειδικά με την έξοδο από το μνημόνιο. Στο παρελθόν αρκετοί βουλευτές του Πάνου Καμμένου είχαν κρατήσει σκληρή στάση σε νομοσχέδια, όπως η σύσταση τεμένους, η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων, το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε εκείνες τις περιπτώσεις οι ρυθμίσεις στηρίχθηκαν από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που δεν φαίνεται πως θα γίνει στο Σκοπιανό.

Αυτό το οποίο καταλαβαίνουν στο Μαξίμου είναι πως τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ποντάρουν όλο το επόμενο διάστημα στο ονομοτολογικό για την ΠΓΔΜ προκειμένου να προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ήδη βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσίως έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το μέλλον της συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ, δείχνουν προβληματισμένοι. Ο Σάκης Παπαδόπουλος μίλησε για «πρόβλημα στην κυβέρνηση»  που εγείρεται από τη διαφωνία στο Σκοπιανό. Αρκετοί, πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο τα άλλα κόμματα θα ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή και δεν θα παρουσιαστούν διαφοροποιήσεις, αναλόγως με τη λύση, όταν η τελική πρόταση έρθει στη Βουλή.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι», να φανεί πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος από την πλευρά των ΑΝΕΛ, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις και των άλλων επικεφαλής των κομμάτων.