Ζ. Ζάεφ: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε Ελλάδα και Σκόπια για την ονομασία

zoran-zaev1

Την ανάγκη να βρεθεί αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Ζάεφ σε συνέντευξή του στη DW, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε σχέση με το ζήτημα.

Όπως δήλωσε: «Yπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από τον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούμε. Αυτό το είπαμε, επίσης, στην τηλεφωνική μας επαφή τον Ιούνιο όταν συζητήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι απολύτως σαφές ότι το πρόβλημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί.καθώς καθυστερεί και την ένταξή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν ξεφεύγουμε από αυτό, σε αντίθεση με τις πολιτικές ελίτ του παρελθόντος. Δουλεύουμε ενεργά για να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα θετικό αποτέλεσμα και αναγνωρίζουμε τη θέληση από την άλλη πλευρά». 

Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο: «Η λύση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί σε ατμόσφαιρα καλής θέλησης, πολιτικής ωριμότητας και προθυμίας. Για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να είμαστε επιρρεπείς σε αυτά που λέει ο ένας και ο άλλος, αλλά να δεχόμαστε την ευθύνη για το μέλλον μας. Πρέπει να βρεθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, από τους ηγέτες των χωρών, κάτω φυσικά από την ομπρέλα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και με την υποστήριξη των κοινών μας εταίρων. 

Εξάλλου, υπάρχει και αισιοδοξία για την προώθηση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος». 

Την ίδια στιγμή, ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις δύο χώρες σε σχέση με το όνομα, αλλά δεν είναι ικανές να σταματήσουν τη διαδικασία. «Θα πρέπει από αυτές τις κόκκινες γραμμές να προχωρήσουμε σε φωτεινά μονοπάτια που θα οδηγήσουν σε αποδεκτή λύση από τους πολίτες και των δύο χωρών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.