Αποκάλυψη: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν στην Θεσσαλονίκη ο Ζ. Ζάεφ με Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά – Μαξίμου: Εθιμοτυπική συνομιλία

zaev

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την … ιδιωτική επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι είχε κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πόλη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

«Έχουμε δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις το 1ο εξάμηνο του 2018 και ουσιαστικά με τον σωστό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Κατά τις διάρκειες των τηλεφωνικών επικοινωνιών άκουσα τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Κοτζιά να μου λένε τις δυσκολίες που έχει η ελληνική πλευρά» σημείωσε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Αλλά με φιλική συμπεριφορά μπορούμε να πάρουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τα όσα επεσήμανε ο κ. Ζάεφ, επιβεβαίωσε την επικοινωνία, ωστόσο, όπως σχολίασε, κατά τη διάρκειά της δεν τέθηκε το θέμα του Σκοπιανού, αλλά έγινε εθιμοτυπική συζήτηση. 

Τι έγινε κατά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο θέμα της ονομασίας στο επόμενο εξάμηνο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη «Μακεδονία». Από τη μεριά του, ο κ. Μπουτάρης φέρεται να επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ειδικά στο σχέδιο της σύνδεσης του Αξιού με τον Δούναβη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη όπως πάντα, μια φιλική πόλη της γειτονικής μας Ελλάδας. Σε ένα κοινό δείπνο με τον δήμαρχο Μπουτάρη μιλάμε για πράγματα που μας συνδέουν, σε μια θετική ατμόσφαιρα. Ευχαρίστησα για τη φιλοξενία και μοιραστήκαμε τις προσδοκίες για ένα επιτυχημένο 2018» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζάεφ, μετά το δείπνο.

«Η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μία ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες -και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- θα λυθεί σύντομα» ανέφερε σε σχετικό άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ πέρασε την παραμονή πρωτοχρονιάς σε γνωστό ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας, ενώ η ιδιωτική του επίσκεψη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το πρωί.