Ο Ροχανί θα μιλήσει τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Iranian President-elect Hassan Rohani speaks to the media following a visit to the Khomeini mausoleum in Tehran

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα αυτό τον μήνα στο πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία του Ιράν τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Ο πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ έχουν προγραμματιστεί και συναντήσεις με (αμερικανικά) μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Ζαρίφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.

Επίσης ο Ροχανί έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, σχεδόν δύο χρόνια αφότου η Τεχεράνη και το Λονδίνο διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο Ροχανί θα συναντηθεί με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από τον Αύγουστο, οπότε ανέλαβε την προεδρία του Ιράν, ο Ροχανί ακολουθεί μια τακτική επιφυλακτικής προσέγγισης με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, τον προηγούμενο μήνα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ιράν είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Δύσης όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα και είχε προσθέσει ότι η διαφωνία αυτή μπορεί να λυθεί γρήγορα.