Μέρκελ: Αν χαλαρώσουμε μπορεί να ξυπνήσουμε άσχημα

kouremapoamerkel

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προπορεύονται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, αλλά η Μέρκελ προειδοποιεί το κόμμα της: Εάν το κόμμα εφησυχάσει, «μπορεί να ξυπνήσουμε άσχημα» το επόμενο πρωί, με έναν κυβερνητικό σχηματισμό υπό τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το κομματικό επιτελείο έχει όντως λόγους να ανησυχεί, καθώς το αυστηρό εκλογικό σύστημα ενδιαφέρεται λιγότερο για την πρωτιά και περισσότερο για την -αρκετά αβέβαιη- συνολική δυναμική στο Μπούντεσταγκ.

Μιλώντας σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του CDU στο Ντύσσελντορφ, η Άνγκελα Μέρκελ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να παραμείνει σε συναγερμό το κόμμα μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου και να μην πέσει στον πειρασμό «χαλάρωσης» ενώπιον του 40% που του δίνουν τα γκάλοπ.

«Πολλοί ίσως πιστεύουν ότι ο αγώνας έχει ήδη κριθεί, ότι θα εκλεγώ ξανά με κάποιον τρόπο καγκελάριος» είπε.

Αν όμως δεν συνεχιστεί ο αγώνας του CDU, είπε, «μπορεί το ξύπνημα να είναι άσχημο» την επαύριο των εκλογών. Και έγινε πιο συγκεκριμένη: «Μπορεί να ξυπνήσουμε με έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Linke».

Την ίδια στάση κράτησε και το ανώτατο στέλεχος του κόμματος Αρμίν Λασέτ, που είπε ότι«όλα τα παιχνίδια μπορεί να χαθούν την τελευταία στιγμή».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (8 Σεπτεμβρίου) δεν απειλούν σε καμία περίπτωση το ασφαλέστατο προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών: Το CDU παραμένει στην περιοχή του 40%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο 25%, οι Πράσινοι στο 11%, η Linke στο 9% και -το κρισιμότερο- οι Φιλελεύθεροι στο 5%, το όριο εισόδου.

Ναι μεν η δημοτικότητα του υποψηφίου του SPD Πέερ Στάινμπρουκ έχει ανέβει από το ντιμπέιτ, αλλά η Μέρκελ δεν φοβάται αυτό: Πιθανή έξοδος του FDP από το Μπούντεσταγκ μπορεί ακόμη και να αχρηστεύσει την πρωτιά του CDU, ενώ εάν οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν για το ευρωσκεπτικιστικό AfD, τα πάντα θα έρθουν ανάποδα.

Το AfD, όπως και οι Πειρατές, εμφανίζονται στο 3%. Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν όμως τις τελευταίες ημέρες πως το νέο κόμμα (το οποίο δεν έχει ουσιαστική πλατφόρμα πέραν της αντίθεσης στις ευρωδιασώσεις) μπορεί να καταγράψει μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνοντας ψήφους διαμαρτυρίας ή ακόμη και να αποδειχθεί ότι οι ερωτώμενοι στις δημοσκοπήσεις απέφευγαν να δηλώσουν την προτίμησή τους λόγω του ευρωσκεπτικιστικού «στίγματος» που έχει το κόμμα στη δημόσια σφαίρα.

Καθώς πιθανότατα το AfD θα ήταν ένα αδρανές μπλοκ στο μετεκλογικό πόκερ (αποκλείοντας τη συνεργασία με κάθε κόμμα που έχει ψηφίσει υπέρ των ευρωδιασώσεων), θα γινόταν πιθανότερος ο μεγάλος σχηματισμός (και λιγότερο η συνεργασία SPD-Πράσινων-Linke, που χρησιμοποίησε ως φόβητρο η Μέρκελ στην ομιλία της).