Ορθή η επιμονή του πρωθυπουργού

Antonis-Samaras-DETH

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Η ομιλία του πρωθυπουργού απογοήτευσε όσους έσπευσαν να δημιουργήσουν κλίμα κοινωνικής διάλυσης και κομματικής παροχολογίας. Ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε πως η παρούσα κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στο κράτος τα φορολογικά έσοδα που απαιτεί η κάλυψη των κρατικών δαπανών. Το πολιτικώς κρίσιμο σημείο είναι ότι αναγνώρισε πλήρως την υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης να περιορίζει τα έξοδά της και να δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την πρόβλεψη του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 απογοήτευσε τις διάφορες αντιπολιτεύσεις.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε πειστικά ότι καμία καταστροφή δεν υπάρχει στον ορίζοντα, όπως δεν θα χρειαστεί μια τρίτη δόση βαρύτατης εισοδηματικής λιτότητας. Προσέφερε, μάλιστα, ορισμένα πρώτα στοιχεία του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Χρέους, με το οποίο θα κλείσει το τραγικό κεφάλαιο της χρεοκοπίας του 2009.

Βαρύτερο έπεσε το πένθος στους σκυφτούς ώμους παλαιοκομματικών πολιτευτών (πρώην υπουργοί και πρώην δήμαρχοι, για παράδειγμα), μέσα δηλαδή στο ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Υποστηρίζουν, ότι η εγκατάλειψη της προσπάθειας ή, όπως το εμφανίζουν, των μνημονιακών υποχρεώσεων είναι ο μόνος τρόπος ανακοπής της λαίλαπας των νεοναζί.

Με τον ίδιο τρόπο κραδαίνουν οι παλαιοκομματικοί της Ν.Δ. και την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν επιδιώκουν να μεταστρέψουν τον Σαμαρά από τη γραμμή της σταθερότητας.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η κυβέρνηση συναντά πολλαπλές δυσκολίες. Ολοι γνωρίζουν ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την εξισορρόπηση της οικονομίας δεν είναι αρεστά σε πάρα πολλούς και γι’ αυτό επιφέρουν σοβαρό πολιτικό κόστος.

Ξεχνούν όμως πως ούτε ο Κώστας Καραμανλής δεν πήγε με «καλάθι παροχών και ελαφρύνσεων» στη Θεσσαλονίκη, το 2009, παρότι αντιμετώπιζε μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Ούτε που διανοήθηκε να ακυρώσει κάτι από τη λιτότητα που είχε ο ίδιος ξεκινήσει λίγο πριν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Στην πραγματικότητα, η βαθύτερη αιτία της λύπης που διαπερνά τις αντιπολιτεύσεις, ελάχιστη σχέση έχει με τις κακουχίες του πληθυσμού. Η στενοχώρια που νιώθουν οφείλεται στο γεγονός ότι ο κύκλος κρίση-έλλειμμα-λιτότητα-ύφεση φαίνεται πως θα κλείσει στους αμέσως επόμενους μήνες. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έχει αποσοβηθεί. Το κράτος έχει ελέγξει τα ελλείμματά του. Νέα μέτρα οριζόντιας λιτότητας δεν υπάρχουν. Η ύφεση υποχωρεί.

Είναι καιρός να αλλάξει η δημόσια συζήτηση. Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να βάλουν και πάλι μπροστά τις μηχανές τους.

Πηγή: Η Καθημερινή