Ρωσία: Την Τετάρτη επιστρέφουν στη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά

UN-in-Syria-e1377625155890

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα επιστρέψουν στη Συρία την Τετάρτη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρωσίας.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σημείωσε ότι οι επιθεωρητές θα εξετάσουν καταγγελίες περί επιθέσεων με δηλητηριώδη αέρια στην Χαν Αλ Ασάλ, στο Σεΐχ Μακσούντ, και στο Σαρακέμπ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Οι εμπειρογνώμονες ήταν έτοιμη να προχωρήσουν στο σχετικό έλεγχο, όταν έγινε η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό, στις 21 Αυγούστου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τελευταίοι επιβεβαίωσαν τη χρήση νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στη συγκεκριμένη επίθεση.

Δεν ερωτήθηκαν, ωστόσο, για τον υπεύθυνο της σχετικής επίθεσης της αγροτικής ζώνης της Γκούτα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν υπεύθυνη τη συριακή κυβέρνηση, ενώ η Δαμασκός, αλλά και η Μόσχα, κάνουν λόγο για προβοκάτσια από πλευράς των σύρων ανταρτών και ζητούν επιπλέον στοιχεία.

Ψήφισμα εντός των ημερών

Η Ρωσία σημείωσε ακόμη ότι ευελπιστεί για υιοθέτηση του τελικού ψηφίσματος επικύρωσης της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για το διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στα πλαίσια του ΟΗΕ, εντός της εβδομάδας.

«Δεν υπάρχει ωστόσο εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Ριάμπκοφ.

Μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί ψήφισμα το οποίο να προβλέπει αυτόματα μέτρα τιμωρίας σε περίπτωση που η Συρία δεν συμμορφωθεί με το περιεχόμενό του.