Αμυνόμενη δημοκρατία

983BA7A0C29481CBB088EFF407503D6C

Του Νίκου Ξυδάκη

H σύλληψη και προφυλάκιση μελών της Χρυσής Αυγής πυροδοτεί ποικίλες συζητήσεις για τη φύση και τα έργα της. Οι υπερβολές δεν λείπουν. Η ανησυχία περισσεύει· δικαίως: από τη δικαστική έρευνα εξαρτάται η κατάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα της οργάνωσης και η απομυθοποίηση των παλικαράδων της στα μάτια της κοινής γνώμης και κυρίως όσων τους ψήφισαν. Αρα το έργο της Δικαιοσύνης μπορεί να αποβεί πολιτικά παιδευτικό, διαμορφωτικό πληρέστερης γνώσης και συνείδησης. Ευκταίον. Από την ανεμπόδιστη και ολοκληρωμένη εργασία της Δικαιοσύνης θα προκύψει κι άλλο παράλληλο όφελος: θα ενισχυθεί η πίστη των πολιτών στους θεσμούς. Υπ’ αυτήν την έννοια, η τρίτη εξουσία καλείται να τονώσει τη δημοκρατία.

Ταυτοχρόνως, εξελίσσεται μια διαδικασία αντιμετώπισης της Χ.Α. στο πλαίσιο της νομοθετικής εξουσίας. Ακούγονται διάφορες προτάσεις, λ.χ. για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα της Χ.Α., εφόσον η ηγεσία του διώκεται για εγκλήματα, για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να προληφθούν προκλητικές συμπεριφορές κ.ά. Τέτοια σπουδή για λήψη προληπτικών κατασταλτικών μέτρων μπορεί να αποβεί επιζήμια. Οχι μόνο διότι θα ηρωοποιηθούν νεοναζιστές μπράβοι παρουσιαζόμενοι ως διωκόμενοι για ιδέες, αλλά και διότι κάθε βιαστική νομοθέτηση, στη μεθόριο ή και πέραν του συνταγματικού πλαισίου, μπορεί να περιστείλει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Η δημοκρατία οφείλει να απαντήσει δυναμικά στους αρνητές της, αλλά όχι με τα μέσα και τις ιδέες των αρνητών της, όχι με περιστολή ελευθεριών και παράκαμψη του Συντάγματος, όχι με κοντόφθαλμο βολονταρισμό-τακτικισμό. Οχι με διολίσθηση στον αυταρχισμό, διότι τότε ηθικός νικητής θα βγει ο διωκόμενος ολοκληρωτισμός. Η αμυνόμενη δημοκρατία πρέπει να απαντήσει σκληρά στους εκβιασμούς και τις απειλές και να απαντήσει καθολικά, με τη Δικαιοσύνη και τον πολιτικό της λόγο, αλλά ως δημοκρατία, χωρίς να αρνηθεί τις αξίες της, χωρίς να προδώσει τον εαυτό της.