ΥΠΕΚΑ: Ολοκληρώνεται η επεξεργασία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο – Κρήτη

maniatispeka

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έκανε γνωστό υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Όπως είπε, από το βήμα συνεδρίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευενών, η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει αναλάβει τις σχετικές έρευνες έχει ολοκληρώσει κατά 80% τη σχετική εργασία.

Η επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα ακολουθήσει ένα δίμηνο ερμηνείας των δεδομένων και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων, δηλαδή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.

Ο κ. Μανιάτης γνωστοποίσε επίσης πως στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους αναδόχους για τις περιοχές σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο που προκηρύχθηκαν για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ, σημείωναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αφενός τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται είναι τεράστια και αφετέρου οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα δεσμεύσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα 40 χρόνια. Συνεπώς για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες χρονικής πίεσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις που αφορούν εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, για λόγους διαφάνειας, αλλά και για την προστασία των επενδυτών.

Στόχος μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου

Σχετικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους, σε συνεργασία και με την ιταλική προεδρία που ακολουθεί, είναι η διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου.

Επί 15 χρόνια, τόνισε ο υπουργός, η διεθνής οικονομική διπλωματία ασχολήθηκε με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ. Ο νότιος διάδρομος υλοποιείται με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα. «Οι μέχρι τώρα ενδείξεις ή αποδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα τεκμηριώνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ενεργειακού διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Συμπλήρωσε πως τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της χώρας μας σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε, τέλος, ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ενσωμάτωση της νέας Κοινοτικής Οδηγίας που θέτει πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα τις υιοθετήσει.