Σαμαράς: Η Ελλάδα μαστίζεται από ανεργία και παράνομη μετανάστευση

samaras

Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ζ.Μουσκάτ, στη Βαλέτα.

Στέλνοντας μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους για το θέμα του χρόνου λήψης αποφάσεων για την διευθέτηση του χρέους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Έλλαδα έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητηες μεταρρυθμίσεις, έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που οδηγούν την χώρα πίσω στην οικονομική ομαλότητα.

Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» ζητώντας από τους εταίρους μια κοινή προσέγγιση στα δύο μεγάλα προβλήματα.

Συνάντηση Σαμαρά-Λέτα

Με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα συναντήθηκε αργά το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

Το κύριο θέμα της συνάντησης αφορούσε το μεταναστευτικό και την αναλυτική του συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ο χειρισμός του όλου θέματος να είναι κοινός από μέρους όλης της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο βάρος που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι μεσογειακές χώρες – μέλη της ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και για την ιταλική ανθρωπιστική στρατιωτική αποστολή Mare Nostrum , νότια της Σικελίας, που έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή νέων ναυαγίων μεταναστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πρωθυπουργοί θα αναφερθούν και στον περαιτέρω συντονισμό της ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στην ατζέντα της συνάντησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εντάχθηκε κι η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μεσογειακές χώρες, με έμφαση σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για να τονωθεί η απασχόληση.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε σχετική δήλωση, σε ημερίδα της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέττα, νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι «η ανεργία των νέων είναι ο εθνικός μας εφιάλτης διότι τα ποσοστά είναι ενδεικτικά μιας χώρας που δεν έχει μέλλον».