Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό ζητά ο Βενιζέλος

venizelos1

Την επίδειξη «έμπρακτης και άμεσης αλληλεγγύης» στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, ζήτησε από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στο Συμβούλιο το θέμα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικά επιτακτικό ζήτημα».

Ο αντιπρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη της, στο πλαίσιο της αρχής της δίκαιης κατανομής των βαρών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών και σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιαίτερα εκτεταμένης ακτογραμμής της, υφίσταται διαρκή και δυσανάλογη πίεση και αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Ιταλία και η Μάλτα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Βαλέτα και εν συνεχεία μετέβη στη Ρώμη για το θέμα της μετανάστευσης, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου.