Α. Σαμαράς: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης

Antonis-Samaras5

Το “οξύ” και “μακροχρόνιο” πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ψηφιακή οικονομία, την τραπεζική ενοποίηση, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως για την απασχόληση των νέων. Είμαστε όμως εδώ και για να βρούμε λύση σε ένα οξύ και μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου και έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση. Έχουν τεθεί πολλοί στόχοι και προχωράμε».

Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Στις Βρυξέλλες μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά μετέβη και ο Γιάννης Στουρνάρας για να συμμετάσχει στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής.

Επισήμως τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας δεν βρίσκονται στην ατζέντα ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα πάρουν μια γεύση για την τοποθέτηση των Ευρωπαίων σχετικά με την επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στον απόηχο και της χθεσινής επικύρωσης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αντώνης Σαμαράς θα θελήσει να καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν αντέχει την λήψη νέων μέτρων.

Ο Όλι Ρεν πάντως σε χθεσινή του τοποθέτηση μετά από ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη επισήμανε ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2014 και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε από ΕΕ και ΔΝΤ.