Μια πολύ καλή εξέλιξη

greece344

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Γνωρίζω πόσο κουραστική μπορεί να γίνει η ανάγνωση αριθμών, αν και προσωπικώς, έχοντας μετατρέψει τη «διατροφή» σε επάγγελμα, βλέπω μέσα από τους αριθμούς τα περισσότερα από τα πολιτικά και κοινωνικά μας πράγματα.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που κάνει πλέον εξαιρετική δουλειά, σχετικά με τους λογαριασμούς του έθνους, για το σύνολο της οικονομίας, ας κάνουμε μια χρήσιμη παρατήρηση.

Ας δούμε, για παράδειγμα, τον τελικό δανεισμό της χώρας από το εξωτερικό. Πρόκειται για το εθνικολογιστικό αποτέλεσμα όλων των άλλων οικονομικών πράξεων και γεγονότων. Μετριέται δηλαδή τι απομένει, όταν υπολογιστεί προϊόν και υπηρεσίες, μετά τις εξαγωγές και εισαγωγές, την πληρωμή φόρων, τις εσωτερικές μεταβιβάσεις και τα κοινωνικά επιδόματα, τις επενδύσεις και τις μεταβιβάσεις χρηματικών κεφαλαίων.

Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή υπάρξει έλλειμμα, η χώρα -δηλαδή όλοι εμείς- πρέπει να δανειστεί από το εξωτερικό. Στην έκβαση του πλεονάσματος, θα υπήρχε περιθώριο αποπληρωμής των χρεών που δημιουργεί η προηγούμενη περίπτωση.

Η καθαρή θέση της χώρας έναντι όλων των άλλων χωρών στην περίοδο 2000-2005 κατέληγε σε μηνιαίο έλλειμμα, άρα και σε δανεισμό κάθε μήνα ύψους 1.387 εκατομμυρίων ευρώ κατά μέσο όρο. Στη δεύτερη περίοδο, από το 2007, όταν είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύονται σύννεφα καταιγίδας, που ξέσπασε το 2008 και μέχρι το έτος που το κράτος «τίναξε τα πέταλα», δηλαδή το 2009, η χώρα έφτασε να δανείζεται, κάθε μήνα, από τους ξένους, το ιλιγγιώδες ποσό των 2.862 εκατομμυρίων ευρώ!

Το 2010 μπήκαμε, όπως είναι γνωστό, σε πρόγραμμα αυστηρής προσαρμογής. Στην πρώτη διετία του Μνημονίου, η καθαρή θέση της χώρας έναντι της διεθνούς αγοράς ήταν και πάλι αρνητική, αλλά ο απαραίτητος δανεισμός «μειώθηκε» στο επίπεδο των 1.890 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Χρειάστηκε να ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα ώστε στην περίοδο 2012 και μέχρι το μισό 2013, να μειωθεί πλέον η μηνιαία υποθήκευση των Ελλήνων. Οι ανάγκες κάλυψης της μηνιαίας καθαρής θέσης της χώρας έπεσε στα 613 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτήθηκε. Καταγράφουν μια θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ δύσκολη ισορροπία. Θα μπορέσει, τώρα, να προσελκύσει μη δανειακά κεφάλαια, από ξένες άμεσες και έμμεσες επενδύσεις, χωρίς να δημιουργείται το παραπάνω έλλειμμα. Από αυτές θα αναχρηματοδοτηθεί η εσωτερική οικονομία και θα πληρωθούν νέοι φόροι.

Από τα ως άνω, τι ακριβώς δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα και απειλεί όποιον βάζει τα λεφτά του στην Ελλάδα;

Πηγή: Καθημερινή