Πού διαφωνεί ο Γ. Στουρνάρας

stournaras0204

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Σε δύο μήνες θα έχουμε κλείσει το έκτο έτος συρρίκνωσης της εθνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, όταν ξεκίνησε η κρίση και μέχρι σήμερα, συρρικνώθηκε ο υπάρχων πλούτος. Ετσι, το εγχώριο προϊόν που δημιουργήσαμε το 2010 ήταν ίδιο με εκείνο του 2007, το 2011 βρεθήκαμε στο επίπεδο του 2006, το 2012 έμοιαζε με το 2005 και το 2013 ήμασταν λίγο πιο κάτω από το ΑΕΠ του 2004.

Αν το 2014 είναι το πρώτο έτος που το πρόσημο για την πορεία της οικονομίας θα γίνει και πάλι θετικό, τότε το νέο ετήσιο προϊόν θα έχει γυρίσει πίσω μια ολόκληρη δεκαετία, κάπου κοντά στα 185 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι προφανές ότι το 2014 δεν θα είναι έτος ανάπτυξης. Εχουμε όμως ήδη εισέλθει σε περίοδο σταθερότητας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για μια οικονομία που έχει υποστεί τόσο μεγάλη ταλαιπωρία, η επιστροφή από δύο έτη σφοδρής ύφεσης σε έστω και μια αναιμική αύξηση του εθνικού προϊόντος, ισοδυναμεί με σπουδαία νέα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, το εισόδημα των νοικοκυριών, το κράτος και, κυρίως, την απασχόληση.

Στην ανατροπή αυτή στηρίζεται το βασικό επιχείρημα του Γιάννη Στουρνάρα στη σύγκρουση που έχει με τους υπολογισμούς που κάνουν, από την πλευρά τους, οι τεχνοκράτες της τρόικας, δηλαδή οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωκεντρικής Τράπεζας.

Τι λέει ο κ. Στουρνάρας; Αν από το «μείον 4» πάμε στο «συν 0,6», η άνοδος που θα έχουμε δεν θα είναι μόνον το τμήμα πάνω από το «0», αλλά ολόκληρη η διαδρομή, δηλαδή 4,6 εκατοστιαίες μονάδες.

Ακόμη κι αν ο πολλαπλασιαστής που συνδέει τον εθνικό πλούτο με τα δημόσια έσοδα δεν είναι ίσος με τη μονάδα, όπως πάντως τον υπολογίζει τώρα το ΔΝΤ, μετά τη διόρθωση του λανθασμένου πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιήθηκε το 2010, αλλά μικρότερος, το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό για τον ελληνικό προϋπολογισμό, υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συζήτηση μοιάζει θεωρητική, έχει όμως άκρως πρακτικές επιπτώσεις. «Αν πάρουμε αμέσως νέα μέτρα λιτότητας, είναι πιθανόν να βυθίσουμε την οικονομία», λέει ο κ. Στουρνάρας. «Βρείτε λοιπόν ποια μέτρα θα λάβετε αν η εξέλιξη δεν είναι αυτή που περιμένετε, ώστε να διασφαλίσετε το πρωτογενές πλεόνασμα», απαντούν οι τεχνοκράτες της τρόικας.

Κανείς δεν συζητά, όμως, αυτό που θα έδινε πραγματική ανάσα στην οικονομία. Να μειωθεί η φορολογική πίεση σε αυτούς που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσαρμογής, να μειωθούν οι υποχρεωτικές κρατήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων και άλλα παρόμοια, πράγματι αναπτυξιακά. Η Ελλάδα παρασύρεται σε μια γραφειοκρατική λιτότητα. Ο,τι το χειρότερο, δηλαδή!

Πηγή: Καθημερινή