Η κυβέρνηση θα επιδιώξει «ανοικτή σύγκρουση» με τον ΣΥΡΙΖΑ

figiprostaempors

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στη λογική «φυγή προς τα μπρος» για έξοδο από την κρίση, αφήνοντας πίσω τις «δυνάμεις της μιζέριας», όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, να παλεύουν με τις αντιφάσεις τους, εδράζεται πλέον η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Τη νέα φάση στην οποία μπαίνει η κυβερνητική πολιτική, σηματοδότησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη φράση του «το χθες με το χθες και το αύριο με το αύριο», μετά το τέλος της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία παρουσίασε και τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Λίγες ώρες μετά ακολούθησε το άρθρο του κ. Σαμαρά με τίτλο «Το τοπίο αλλάζει», που δημοσιεύτηκε στo capital.gr, όπου χαρακτηρίζει το 2014, ως «χρονιά της ανάκαμψης» και «επιστροφής στη χειροπιαστή ελπίδα», με το βάρος να πέφτει στις επενδύσεις και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι πλέον μπροστά, με το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα εκκρεμούν η κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017 και η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, που δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει «οριζόντια μέτρα».

Με δεδομένο το ότι στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρχει στην ατζέντα το ελληνικό ζήτημα, η διαπραγμάτευση με την τρόικα παίρνει παράταση, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο κρατά στάση αναμονής, καθώς εκτιμάται ότι οι οποίες εξελίξεις θα είναι σε συνάρτηση με την αλλαγή η όχι στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης, προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση, προκειμένου να ενισχυθούν και οι αδύναμες οικονομίες του Νότου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι πια η Ευρώπη μπορεί να λάβει την κρίσιμη απόφαση και θεωρούν Ότι θα υπάρξει σαφής εικόνα, όταν σχηματιστεί η κυβέρνηση στη Γερμανία. Άλλωστε έχει προγραμματιστεί ήδη το ραντεβού του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ για τις 22 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, ενώ έχουν και τακτική τηλεφωνική επικοινωνία. 

Στο εσωτερικό μέτωπο, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε τις εντυπώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να κινητοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, πόσο μάλλον να ασκήσει πίεση για να πέσει η κυβέρνηση όπως ζητά συνεχώς ο κ. Τσιπρας.

Μάλιστα από εδώ και πέρα το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει την ανοικτή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλα και κοινοβουλευτικά, με δυο μεγάλες μάχες να ακολουθούν, τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και την προ ημερήσιας για το θεμα της ασφαλείας.

Η συζήτηση στη Βουλή επι της προτάσης δυσπιστίας έναντι της κυβερνησης, οχι μόνο έβγαλε ενισχυμένη την κυβερνητική πλειοψηφία, έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργου, αλλα ανέδειξε και τις αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ, να σημαίνει πια, αντιθέσεις, αντιφάσεις και φτηνό λαϊκισμό.

Στο πλαίσιο αυτο, η κυβερνηση θα καλεί συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει θέσεις για μια σειρά πολιτικών, από το μνημόνιο και το «ευρώ η δραχμή», μέχρι τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, τις απεργίες και τα θέματα λαθρομετανάστευσης και ασφαλείας, καθώς οπως φάνηκε και απο την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρουσιάσει εναλλακτική κυβερνητικη πρόταση.

Αντιθέτως, οπως σημειώνουν στην κυβερνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, μενοντας μονο στη φραση “τη λυση θα τη δωσει ο λαός”, με θολες γενικές θέσεις προσπαθεί να προσεγγίσει λαϊκίστικα όλες τις κοινωνικές ομάδες, τάσσοντας παροχές στους πολίτες που δοκιμάζονται απο την κρίση, ενώ παράλληλα ο αρχηγός του προσπαθεί να ισορροπήσει αναμεσα στους ορκους ευρωπαϊκής νομιμοφροσυνης που έδωσε στο εξωτερικό και τις επαναστατικές κορώνες, διανθισμενες με τους θεατρινισμούς των στελεχών του στο εσωτερικο.