Σύγκρουση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για συνέδριο και ηγεσία

nd-kontra1

Σε σύγκρουση δύο στρατοπέδων εξελίσσεται η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν παραιτείται από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την απόρριψη του αιτήματος διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου.

«Δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την μάχη σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και έριξε το γάντι στους βουλευτές, λέγοντας χαρακτηριστικά «όποιος θέλει να θέσει ζήτημα ηγεσίας να το κάνει τώρα». Όπως είπε δεν θα γίνει έκτακτο συνέδριο, γιατί «αυτό θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα της μέγιστης εσωστρέφειας, θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παραταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες». 

Αντί της σύγκλησης Συνεδρίου τόνισε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ευρύτατος διάλογος στη βάση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση -μέχρι στιγμής- 16 στελέχων της ΝΔ.

Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε αμέσως μετά την ομιλία του η Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας παράλληλα την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου. 

«Δεν είναι τυχαίο οτι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά απο ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλα υπέβαλλαν την παραίτηση τους, διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και σημείωσε:

Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα. Να επαναπροσδιορίσουμε τον πολιτικό προσανατολισμό μας, το ιδεολογικό μας στίγμα και τη στρατηγική μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι και να δρα ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, ως η ισχυρή πολυσυλλεκτική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος τα τελευταία χρόνια:

Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία, εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα πολλά απο τα λάθη θα είχαν αποφευχθεί. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κράτησε τις πόρτες κλειστές. Λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας, χάνοντας αξιόλογα μυαλά απο τις τάξεις της.

Την άποψη που εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ενστερνίστηκαν στη συνέχεια και οι βουλευτές του κόμματος, Νικήτας Κακλαμάνης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

O κ. Κακλαμάνης μάλιστα ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης και έκανε λόγο για ανύπαρκτη επικοινωνιακή πολιτική. Επιπλέον, σημείωσε για το θέμα ηγεσίας ότι οποίος θέλει να το θέσει τώρα και να εξηγήσει γιατί θα είναι καλύτερος αρχηγός από τον σημερινό».

Να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης συνεδρίου κάλεσε τον κ. Σαμαρά ο Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε ότι η πορεία προς μια μεγάλη ΝΔ δεν μπορεί να θεωρείται «εσωστρέφεια», απαντώντας στην θέση του κ. Σαμαρά για εθνική συνδιάσκεψη αντί Συνεδρίου. «Εσείς κ. Πρόεδρε εκ του ρόλους σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκλιση Έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Μετά την ήττα υποκατάστατο δεν υπάρχει. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται απο το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα» τόνισε ο πρώην υπουργός και σημείωσε ότι η ΝΔ «οφείλει τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όνομα του Ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή» τόνισε απευθυν’όμενος στον πρόεδρο του κόμματος. 

Αλλαγές στο κόμμα και στην επικοινωνιακή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τασσόμενος υπέρ του συνεδρίου. 

Έκτακτο συνέδριο ζήτησε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος είπε «όχι σε μια επικοινωνιακού τύπου Εθνική Συνδιάσκεψη που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα έκτακτο συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα».

«Σε ένα έκτακτο συνέδριο που θα δικαιούται των κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας να αποφασίσει για πρόσωπα και πολιτικές, αποκαθιστώντας τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική ομαδα της ΝΔ ως τη μικρότερη στην ιστορία του κόμματος. Παράλληλα, καταφέρθηκε και ενταντίον κάποιων «νεοφώτιστων» όπως τους χαρακτήρισε τονίζοντας ότι «υπερασπίστηκαν με φανατικό τρόπο αυτά τα έκτακτα μέτρα δημιουργώντας την πεποίθηση της μονιμότητας και μας εγκλώβισαν στη συνείδηση των πολιτών σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη και νοοτροπία που μας απομόνωσε απ’ την κοινωνία».

Στηρίζουν Σαμαρά Κικίλιας, Βαρβιτσιώτης και Τασούλας

Δεν θεωρούν ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Τασούλας, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.

«Έχουμε αρχηγό, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε «όχι σε ομαδοποιήσεις και προσωπικές ατζέντες που δεν βοηθούν το κόμμα».