Κυπριακές παραγωγές στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

cinemaa

Δύο κυπριακές παραγωγές και τρεις ταινίες κυπριακού ενδιαφέροντος είναι στο πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στη θεματική ενότητα που αφορά την κρίση προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού «A Haircut Story», με θέμα το κούρεμα καταθέσεων που εφαρμόστηκε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στην Κύπρο και στη Θεσσαλονίκη κάνει τη διεθνή της πρεμιέρα.

Η ταινία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και του δημοσιογράφου Γιώργου Αβράαμ «Πολυαγαπημένες μέρες» αποκαλύπτεται στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου πέρσι είχε παρουσιαστεί ως Docs in Progress στην Αγορά Ντοκιμαντέρ του 16ου ΦΝΘ. Παρουσιάζει τη νοσταλγική ενθύμηση των γυρισμάτων στην Κύπρο μιας χολιγουντιανής παραγωγής, με πρωταγωνίστρια την σταρ της εποχής, Ράκελ Γουέλτς, από κατοίκους του κατεχόμενου σήμερα χωριού Κάρμι της Κερύνειας. Πρόκειται για την ταινία-ντεμπούτο του Τζορτζ Π. Κοσμάτος «The Beloved» (1970).

Τέλος, ο Κρητικός σκηνοθέτης Κώστας Νταντινάκης παρουσιάζει την ταινία «Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο», που αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του Γάλλου ποιητή, με έμφαση, όπως προδίδει ο τίτλος, στο διάστημα που πέρασε στην Κύπρο, στα τέλη του 19ου αιώνα.