Μαυροβούνιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού έξι ορειβατών

vouno2

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού έξι ορειβατών από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και από τη Σερβία, που παραμένουν παγιδευμένοι για τέσσερις μέρες στα χιόνια, στην οροσειρά Κόμοβι, στο τμήμα του Μαυροβουνίου.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ήταν αδύνατη η προσέγγιση ελικοπτέρου στην περιοχή και σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (RTRS), οι ορειβάτες περιμένουν σε καταφύγιο μέλη της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης του Μαυροβουνίου να φθάσουν με οχήματα χιονιού.

Οι Ντένις Ιβάνοβιτς, Νεντέλικα Στεβάνοβιτς και Λίλιανα Μαξίμοβιτς από την Μπιέλινα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και οι Γκόρντανα Γιάνκοβιτς, Ντράγκανα Γιοβάνοβιτς και Ντράγκανα Πάβλοβιτς από τη Σερβία παγιδεύθηκαν στο βουνό, σε χιονοθύελλα τέτοιας σφοδρότητας, που δεν έχουν ξαναζήσει οι κάτοικοι κοντινού χωριού Αντρέγιεβιτσα.

Οι ορειβάτες, με τη βοήθεια κατοίκων του χωριού, μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο, στο οποίο έχει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν υπάρχει νερό.

«Tο βασικό είναι ότι είμαστε σε ασφαλές μέρος. Οι συνθήκες δεν είναι καλές, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε ούτε σε ένα μέτρο απόσταση από το σπίτι. Το ύψος του χιονιού έφθασε τα τρία μέτρα» δήλωσε στο RTRS ο Ντένις Ιβάνοβιτς, από τον Ορειβατικό Σύλλογο «Μαγιέβιτσα».

Όπως εξήγησε, δεν μπορούν να φθάσουν σε πηγή πόσιμου νερού, πίνουν νερό από λιωμένο χιόνι και τα τρόφιμα έχουν τελειώσει.

Μία ομάδα της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης του Μαυροβουνίου θα επιχειρήσει να φθάσει στους εγκλωβισμένους ορειβάτες και να τους απομακρύνει από την περιοχή.